Cum lucreaza mafia retrocedarilor

TITLU ARTICOL:
Cum lucreaza mafia retrocedarilor

DATA APARITIEI:
3 Martie 2008

AUTOR: Malin Bot

SURSA:  Evenimentul Zilei 
Infractorii merg mana-n mana cu unele autoritati publice. Impreuna inventeaza mostenitori si ii nenorocesc pe proprietarii de drept.

Sase institutii din Timisoara, plus serviciile secrete, au declansat anchete paralele prin care vor sa faca lumina in afacerile dubioase cu terenuri si cladiri. La politie, Parchet sau prefectura exista deja cateva sute de plangeri legate de comiterea unor falsuri prin care mafia retrocedarilor a intrat in posesia unor proprietati de milioane de euro.

EVZ a publicat zilele trecute o dispozitie falsificata a primarului Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, folosita pentru intabularea unor terenuri in valoare de peste doua milioane de euro. Despre acest adevarat fenomen a inceput sa se discute mai ales dupa ce unul dintre bastanii timisoreni, Ionelas Carpaci, cap al mafiei tiganesti, a incercat sa-l insele pe afaceristul Jabri Tabrizi.

De altfel, omul de afaceri de origine siriana, prezent in "Top 300 Capital" cu o avere de peste 40 de milioane de euro, a inceput si el o ancheta proprie. Reporterii EVZ au pus cap la cap informatii culese de toate institutiile implicate si va prezinta modul de operare al acestei mafii, aplicabil in orice zona din tara.

Modul de operare

Primul pas este identificarea terenului sau a casei care poate face obiectul unei operatiuni. "Proprietar este statul roman, reprezentat de primarie. Cineva din aceasta institutie trebuie sa le spuna ca proprietatea este revendicabila si nu a fost revendicata", declara Tabrizi. "Cei care planifica operatiunea au nevoie sa mai stie si numarul exact al cartii funciare in care este inregistrata proprietatea", ne-a dezvaluit un ofiter de la un serviciu special care urmareste activitatea unor institutii ale sistemului judiciar.

"Daca au numarul de carte funciara, pot obtine un extas "in extenso" de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara", completeaza Arthur Ursu, seful Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Timisoara. Extrasul "in extenso" al Cartii Funciare contine numele persoanei de la care au confiscat comunis tii proprietatea. Pe baza lui, se creeaza documente fictive ale asazisului mostenitor, in mare parte emise de alte state. Un exemplu este cazul Robert Berger, nume pe care s-au falsificat cel putin doua documente de identitate maghiare, cu fotografii diferite.

"Robert Berger trebuia creat pentru ca, in cartea funciara a terenului pe care au incercat sa mi-l vanda, ultimul proprietar, de la 1936, este Ioan Berger", mai spune Tabrizi. Pasul urmator este retrocedarea. In cazul Berger, mafiotii au falsificat pur si simplu o dispozitie a primarului de improprietarire a asa-zisului mostenitor. "Sunt sute de cazuri in care oamenii au reclamat ca asa-zisi mandatari ai unor mostenitori fictivi deschid procese de retrocedare", spune prefectul Ovidiu Draganescu.

Dupa ce obtin dreptul de proprietate, mafiotii retrocedarilor intabuleaza proprietatea, tot prin mandatari. Ulterior, ei vand proprietatea unor cumparatori de buna-credinta. "Personajul fictiv nu poate sa se prezinte pentru a cere retrocedarea si nici nu poate negocia vanzarea ulterioara a proprietatii, pentru ca, in realitate, acest om nu exista. Dar unii notari incheie procuri prin care un asociat al mafiei se imputerniceste sa faca in numele personajului fictiv toate procedurile", mai explica ofiterul citat.

FENOMEN - Reteta de peste 200 de milioane de euro

Mafia retrocedarilor din Timisoara, o reteta de peste 200 de milioane de euro, a inceput sa actioneze de prin anul 1997, profitand de primele legi privind retrocedarile, cele apa- rute in anul 1996. Primele reclamat ii au aparut in urma cu zece ani. "Prin 1998 s-a inceput retrocedarea a foarte multe imobile din centrul orasului in baza unor acte foarte dubioase emise de diversi notari din Germania", a declarat prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu.

Potrivit acestuia, mai mult de jumatate din retrocedarile proprietatilor confiscate de comunisti s-a facut prin mandatari. Numai anul trecut s-au ridicat semne de intrebare asupra a 2.000 de imobile si terenuri care sunt pretabile la comiterea unor falsuri. "Cetateni din zona centrala, de pe bulevardul Loga, strada Mihai Eminescu si strada Trandafirilor au reclamat ca toate imobilele de acolo au fost dobandite in mod fraudulos", a declarat si subprefectul de Timis, Laviniu Bedrosian.