Mafia retrocedarilor trecea prin biroul sotiei
unui fost procuror general


TITLU ARTICOL:
Mafia retrocedarilor trecea prin biroul sotiei
unui fost procuror general


DATA APARITIEI:
4 Martie 2008

AUTOR: Malin Bot

SURSA:  Evenimentul Zilei 
Notarita Safta Criste, sotia lui Mircea Criste (fost procuror general al Romaniei in perioada 1998-2001), a intocmit procuri pentru persoane apropiate de mafia tiganeasca. Asa au fost posibile unele tranzactii imobiliare dubioase. Bastanul Ionelas Carpaci s-a folosit pentru unele inselaciuni chiar de sotia fostului procuror general al Romaniei, Mircea Criste.

Safta Criste este notar public in Timisoara si a fost cercetata pentru afacerile lui Carpaci, alias "Sander". A scapat insa basma curata. Aceasta neaga ca ar sti ce afaceri dubioase face clientul ei.

Imputernicire pentru un personaj fictiv

Printre documentele folosite de mafia retrocedarilor din Timisoara se afla si o procura incheiata de notarul Safta Criste. "In fata mea, notar public Safta Criste, s-a prezentat Robert Berger, cetatean maghiar", se arata in incheierea de autentificare din 11 februarie 2008, intocmita de notarul Criste. Prin aceasta procura, Tudor Sorin Johann, asociat al lui Carpaci, este imputernicit sa vanda 600 de metri patrati de teren pentru care s-a falsificat o dispozitie a primarului Timisoarei.

Anchetele derulate de mai multe institutii au constatat deja ca Robert Berger, reprezentat de Johann, este un personaj fictiv. "A venit la mine Ionelas cu acel cetatean german si acest domn care a prezentat buletin de identitate maghiar cu numele Robert Berger. De unde sa fi stiut eu ca este fals buletinul?", s-a scuzat Safta Criste.

"Un rol important in afacerile mafiei retrocedarilor il joaca notarul. La notar se incheie procuri prin care un asociat al mafiei se imputerniceste sa faca in numele personajului fictiv toate procedurile. Ionelas Carpaci a realizat asa ceva, direct sau prin interpusi, la notarul Safta Criste. S-au depus si plangeri penale impotriva notarului la Parchetul Curtii de Apel Timisoara si la DNA. S-a dat insa NUP", explica un ofiter dintr-un serviciu special care supravegheaza activitatea unor institutii din sistemul judiciar.

Potrivit unor documente oferite de sursa citata, Ionelas Carpaci are doua identitati. "Mai foloseste un pasaport german pe numele Ionel Sander, figurand cu domiciliul in Germania. Cu aceasta identitate a incheiat prin Cabinetul notarial Safta Criste o alta procura in urma careia s-a ajuns la plangerea penala solutionata cu NUP", a mai explicat ofiterul.

POZITIE - Safta Criste: "Nu eu sunt notarul lui"

Safta Criste recunoaste ca a lucrat in numeroase randuri pentru bastanul Ionelas. "La mine s-a prezentat ca Ionel Sander. Nu imi este client decat de un an. Am facut doar acte neimportante, procuri, imputerniciri. Dar sa stiti ca nu eu sunt notarul lui. Actele importante le face la Cioraca. Mi-a si spus ca lucreaza cu el", afirma Criste. Mircea Criste este acum profesor de drept la mai multe facultati, printre care si cea din Timisoara, unde este coleg cu cele mai importante personalitati ale sistemului judiciar local.