Spaga la Primarie!

TITLU ARTICOL:
Spaga la Primarie!

DATA APARITIEI:
6 August 2008

AUTOR: Tiberiu Kiss

SURSA:  Jurnalul National 
Tiganii din Timisoara acuza ca dau bani grei functionarilor publici
Primaria Municipiului Timisoara continua in forta demolarea caselor tiganesti, ridicate fara autorizatie de constructie. Daca pina acum, la vederea buldozerelor, romii de matase din orasul de pe Bega urlau cit ii tineau plaminii si amenintau cu uciderea sau incendierea propriilor copii, ieri, la o actiune similara, tiganii au fost cit se poate de pasnici. Chiar politicosi si cooperanti! Asta pina la sosirea angajatilor Primariei Timisoara. De aici si pina la acuze nu a mai fost decit un pas.

Proprietarii imobilului de pe Strada Ialomita nr. 51, demolat de angajatii Primariei Timisoara, au acuzat inspectorii institutiei, in gura mare, ca au luat bani grei pentru a trece cu vederea cum se ridica sub nasul lor o cladire fara autorizatie. Cumnatul proprietarului, Minel Cirpaci, sustine ca, in prima faza, angajatii Directiei de Urbanism i-au cerut sa dea jos acoperisul casei, cu promisiunea ferma ca, dupa acest episod, va obtine mult-dorita autorizatie de constructie. "Dupa aceea au cerut 20.000 de euro ciubuc. Domnul Nemes (n.r. - Iosif Nemes este angajat la Primaria Timisoara, in cadrul Directiei de Urbanism) ne-a cerut aceasta. Zicea ca el are cunostinte la Primarie si rezolva toata treaba cu 20.000 de euro. Dar noi n-am mai avut incredere, ca am dat in cinci ani peste 15.000 de euro in dreapta si-n stinga, cite 1.000, cite 2.000...", urla tiganul Cirpaci in gura mare, de fata cu vreo zece politisti, sositi la fata locului ca sa pastreze linistea si ordinea publica.

Circ pe bani
Evident, angajatii IJP Timis s-au facut ca nu aud acuzele grave aruncate ca la usa cortului si la nervi de Minel Cirpaci. Cu atit mai mult cu cit chiar si Iosif Nemes, angajat al municipalitatii, era de fata la confruntarea in direct. Cu una, cu doua, functionarii publici ai MIRA si ai Primariei Timisoara au intors capul si si-au vazut in continuare de formalitatile de demolare! De parca nimic nu s-ar fi intimplat! Mai mult, Iosif Nemes a disparut, la un momentat dat, de la fata locului, facindu-se nevazut in multime. Dupa ore intregi de la episodul demolarii imobilului de pe Strada Ialomita nr. 51, Iosif Nemes a fost de gasit pe telefonul sau mobil, pe care pina atunci il avusese inchis. Angajatul municipalitatii a refuzat sa comenteze aceste acuzatii. Functionarul public s-a multumit doar sa spuna ca, "Sintem obisnuiti la Primarie cu astfel de acuzatii". In schimb, seful domniei-sale, arhitectul Sorin Ciurariu, a declarat ca, la o plingere prealabila, va demara o ancheta interna pentru a verifica acuzele clanului Cirpaci. "Exista si alte institutii abilitate care se pot sesiza. Sa faca cine vrea ancheta! Pina una-alta, si acuzele trebuie probate", a conchis arhitectul-sef al Timisoarei.

Tir de acuze
Minel Cirpaci a mai acuzat Primaria Timisoara ca nu l-a avizat si nici nu l-a instiintat ca va incepe demolarea. "M-am trezit pur si simplu cu buldozerul la usa cladirii", spune tiganul. Pe de alta parte, reprezentantii municipalitatii sustin ca au aplicat procedura standard: "Punem in aplicare o sentinta definitiva si irevocabila. Initial, proprietarul a fost avertizat si a spus ca isi va demola singur constructia, dar nu a facut-o", a declarat Radu Gyula, de la Directia de Patrimoniu a Primariei. Proprietarii au demolat numai acoperisul de bunavoie, dar pentru ca nu au pus in aplicare sentinta judecatoreasca, Directia de Patrimoniu a dispus demolarea constructiei. Imobilul de pe Strada Ialomita nr. 51 are doua niveluri, iar suprafata terenului este de 1.300 mp. Dupa spusele lui Minel Cirpaci, valoarea constructiei depaseste 1 milion de euro. Cladirea de pe Strada Ialomita numarul 51 a fost inceputa in urma cu cinci ani, fara autorizatie de construire, iar in 2004 a existat prima decizie a instantei pentru demolare. Proprietarii au facut contestatie, iar Judecatoria Timisoara a respins-o.

Istorie
Prima casa tiganeasca demolata la Timisoara a fost tot in zona, pe Strada St.O. Iosif, si a apartinut tot unui membru din clanul Cirpaci. Cladirea a fost pusa la pamint in 2002, tot din cauza ca nu avea autorizatie de constructie si tot in urma unei decizii judecatoresti. Citeva luni mai tirziu a urmat un alt imobil tiganesc, de aceasta data de pe Calea Aradului. Nici in acest caz, romii nu au respectat autorizatia de constructie primita de la Primaria Timisoara.
Mai mult, proprietarul a refuzat in mod repetat sa aduca imobilul la forma initiala. Istoria constructiilor tiganesti fara autorizatie a continuat si pe Bv. CD Loga, artera din plin centrul Timisoarei. Abia la interventia prefectului de Timis, Ovidiu Draganescu, casa a fost adusa la starea initiala, dupa ce, mai bine de patru ani, tiganii au lasat cladirea fara acoperis, tocmai in ideea de a se prabusi de la sine si a putea ridica in loc un palat cu zeci de turnulete.