Boschetari fara voie

TITLU ARTICOL:
Boschetari fara voie

DATA APARITIEI:
7 Martie 2008

AUTOR: Tiberiu Kiss

SURSA:  Jurnalul National 
Inchipuiti-va ce inseamna sa plecati in concediu, iar cand va intoarceti acasa sa gasiti pe cineva in apartamentul dumneavoastra, acomodat cu tot cu familie, cu picioarele pe masa din sufragerie, uitandu-se la televizor?!? Sau daca cineva va vinde sau va gajeaza bunurile pentru care ati muncit o viata intreaga, iar dumneavoastra habar nu aveti de nimic, decat in momentul in care executorul judecatoresc si politia va bat la usa?!? Nu disperati. Toate astea se intampla niciunde in alta parte decat in Romania. La Timisoara!

Hoarde intregi de falsificatori bantuie prin Timisoara, de luni bune, devalizand tot ce le sta in cale. Nu e gluma si asta o stiu si politistii, care au ajuns in pragul disperarii. Ca sa nu mai vorbim de adevaratii pagubiti, care au ajuns cu ochii in soare, asemenea unor boschetari sau, in cel mai fericit caz, in chirie, tot pe banii lor. Ca fenomenul falsificarilor a devenit deja unul mai mult decat ingrijorator, rezulta si dintr-o nota a unui serviciu special: "Pe fondul acapararii a cat mai multe proprietati si obtinerii de venituri ilegale, persoane interesate, in complicitate cu functionari care au cunostinte in domeniu, au dobandit prin mijloace frauduloase diverse imobile si terenuri. Bunurile urmarite sunt, in general, cele care au ajuns in proprietatea statului roman, prin diferite acte normative de nationalizare sau expropriere pe care, desi in perioada comunista statul le-a avut in administrare, acesta nu a facut demersurile necesare trecerii acestora in proprietatea publica".

SINAGOGA DE VANZARE

Numai anul trecut, IPJ Timis a avut in lucru, 188 de dosare penale, privind infractiuni in domeniul imobilar. Practic, peste 16 sesizari pe luna! Anul acesta, politia banateana s-a mai ales cu alte 38 de plangeri, una si una, toate fiind legate de falsuri grosolane privind actul de proprietatea al unor terenuri si imobile. La prima strigare, cele mai interesante cazuri de dobandire a unor proprietati prin mijloace frauduloase au un numitor comun: clanurile tiganesti si, fara nici un dubiu, functionari publici de la Cartea Funciara si Primaria Timisoara. Cert e ca nu numai tiganii din Timisoara sunt implicati in masluirea unor documente oficiale, gratie unor informatii confidentiale, furnizate de angajati ai statului roman. In urma cu doi ani, Ioan Lus a reusit performanta de a insela zeci de persoane, vanzandu-le acestora hectare intregi de terenuri si imobile centrale, prin falsificarea unor carti funciare. S-a ajuns pana acolo, incat acesta a reusit sa dezmembreze si sa parceleze o parte din cimitirul evreiesc din Timisoara, pregatindu-l pentru ridicarea unui cartier de vile. Ba, mai mult, acelasi Ioan Lus a ofertat pe piata imobiliara, culmea ironiei, sirianului Kamal al Bari, sinagoga din Piata Traian.

ROMII, IN ACTIUNE

Revenind la clanurile tiganesti, loviturile pe piata imobiliara timisoreana ale acestora sunt de ordinul zecilor. Un caz interesant este cel al al unui teren din strada Munteniei 47, in suprafata de un hectar. In 2001 fostii proprietari au dorit sa reintre in posesia terenului si au demarat procedurile de rigoare. Au scos chiar si o carte funciara, in extenso, ca sa poata sa probeze ca sunt mostenitorii de drept ai pamantului. Pana aici, nimic spectaculos, doar ca doua luni mai tarziu, cand au dorit sa-si actualizeze CF-ul, proprietarii au constatat ca terenul din strada Munteniei 47 era deja al Elenei Carpaci, inca din aprilie 1990! Dupa doi ani de anchete, organele statului au concluzionat ca tiganca a reusit sa se inscrie in fals in CF, "instigand functionarii Biroului de Carte Funciara de la Judecatoria Timisoara". Mai mult, raportul de expertiza tehnico-stiintifica arata ca falsul "s-a facut cu masina de dactilografiat M14, seria 737569, apartinand Biroului de Carte Funciara". Evident, functionarul de la CF nu a putut fi depistat, desi recizitoriul arata ca "este neindoilenic ca, fara ajutorul unui angajat al Cartii Funciare Timisoara, mentiunea nu putea fi facuta". Oricum, terenul a fost revandut de Elena Carpaci concubinului acesteia, Vladimir Carpaci, zis Dulcea, cunoscut in randul rromilor drept... judecator!

PATURA CALDA

Daca e sa ne referim la acelasi clan al lui Vladimir Carpaci, IPJ Timis a mai instrumentat faptele de arme ale acestor romi de matase. De exemplu, manevra de pe strada Munteniei a fost repetata si la un alt teren de pe Calea Sagului din Timisoara. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca acelasi clan, asa cum rezulta din documentele politiei banatene, prin intermediul lui Novacovici Dinarca, s-a intabulat in fals asupra unui intreg imobil de pe strada Dacilor. Locatarii imobilului, intre timp, au luat-o care incotro, chiar daca, intre timp, organele statului au reusit sa probeze ca, la mijlocul intabularii, a stat un fals grosolan. Mai mult decat atat, o alta tinta a clanurilor tiganesti a fost si cladirea in care functioneaza Centrul Cultural Francez din Timi-soara, situat pe strada C. D Loga. Aici, ca in celelalte situatii, rromii au scos "mostenitorii" din palarie, direct de peste hotare, din Franta si Germania. Noroc cu comisiile rogatorii, constituite la nivelul ministerelor, care au stabilit ca "procurile europene" sunt falsuri grosolane, atata timp cat adevaratii mostenitori au demonstrat ca nu cunosc nici un tigan din Timisoara. Una peste alta, tot de data recenta, politia banateana a mai dat de capatul unei retele care inchiria apartamente cu acte false de identitate, "dupa care confectionau buletine masluite pe numele proprietarilor, contractand imprumuturi pe care le garantau cu imobilul". Evident, imprumuturile nu au fost nicodata rambursate, multi dintre "creditori" ajungand in faza de executare silita.

LOVITURA DE PALAT

Pe langa toate aceste nenorociri, se pare ca, in viitorul apropiat, Timisoara va avea o alta fata. De aceasta data, fara turnulete! Si asta pentru ca tot centrul istoric al orasului de pe Bega este alcatuit din imobile de patrimoniu, care au fost retrocedate in baza Legii 112. Ca atare, desi tiganii le-au ocupat in baza unor promisiuni de vanzare-cumparare, intrucat legea interzice instrainarea lor mai devreme de zece ani, acestia se afla in situatia de a nu putea fi intabulati, intrucat statul roman are drept de preemtiune la monumentele istorice. Cert e ca Primaria Timisoara a prevazut deja, in acest an, in bugetul local, o suma de 28 milioane euro, tocmai pentru aceasta operatiune de rascumpararea a bunurilor din patrimoniul cultural al municipalitatii. Nu va fi deloc usor si asta o stiu si cei din serviciile speciale, care au preconizat deja ca "...de aici ar putea genera conflicte intre cetatenii romi si fostii proprietari, care le-au instrainat imobilele, in baza unor contracte de promisiuni de vanzare-cumparare". Pana atunci, ofiteri din IPJ Timis au inceput deja operatiunea de verificare la toate imobilele si terenurile care au fost achizitionate de etnici rromi, in baza unor dispozitii de restituire a primarului Gheorghe Ciuhandu, tocmai pentru a vedea cate din aceste documente sunt autentice si cate sunt falsuri grosolane.

Sandel Palade, sef IPJ Timis

"Este cunoscut faptul ca, de mai multa vreme, la nivelul Timisoarei, diferiti cetateni, atat rromi cat si straini, au achizitionat imobile in centrul istoric al orasului. In ceea ce priveste modul de acaparare, metodele sunt diferite. Am demarat deja o actiune de grupare a dosarelor, care fac obiectul unor reclamatii si sesizari, pentru a gasi numitorul comun. Colectivul este format din judiciaristi. Aceasta si ca urmare a multiplelor recomandari pe care le-a facut si prefectul Draganescu, care e ingrijorat cu privire la modul la care anumiti indivizi pun mana pe imobile ultracentrale."