Monument transformat in pagoda tiganeasca

TITLU ARTICOL:
Monument transformat in pagoda tiganeasca

DATA APARITIEI:
9 Aprilie 2009

AUTOR: Mircea Opris

SURSA:  Jurnalul National 

VISCOL MUTILEAZA LUGOJUL

Mai multe cladiri din patrimoniul istoric al Lugojului au ajuns pe mana tiganilor care le transforma acum in palate,distrugandu-le fara a avea autorizatii de constructie sau avize de la comisia pentru monumente. Acestia se bucura de sprijin direct de la Ministerul Culturii, si de la arhitectul-sef al Primariei Lugoj.


Deutsch, redenumit Capitol, este cel mai vechi cinematograf din Lugoj. Iulian Bot, zis Viscol, este unul dintre cei mai influenti tigani din zona, il "reface" dupa propriile gusturi, spre disperarea vecinilor, carora le darama casele. Autoritatile din Timis care se impotrivesc planurilor lui Viscol sunt neputincioase, din moment ce acesta primeste acorduri scrise direct de la Ministerul Culturii.

SFIDAREA AUTORITATILOR
Iulian Bot, zis Viscol, este cunoscut in Lugoj pentru pasiunea sa pentru palatele tiganesti pe care le detine. In urma cu trei ani, a pus ochii pe o cladire de patrimoniu din zona de protectie a orasului: fostul cinematograf Capitol, o bijuterie arhitectonica pe care a mutilat-o fara a avea autorizatie de constructie si avizele necesare. Cladirea, construita in anul 1930 de Berhardt si Moricz Deutsch. Opt ani mai tarziu, cladirea a fost cumparata de un devean care a profitat de problemele financiare ale celor doi Deutsch. In 1964, imobilul a fost nationalizat si a ajuns in administrarea Intreprinderii Cinematografice Interjudetene Timis, devenita ulterior Romaniafilm. In 2004, cinematograful a fost revendicat de mostenitorii deveanului si a fost restituit in natura. Mostenitorii l-au vandut Anei Elena Goman, bunica sotiei lui Viscol, in 2006. Interesant este si cum poate justifica batrana purcoiul de bani dati pe cladire. Din 2006 a inceput transformarea in palat tiganesc. Lucrarile s-au facut in totala ilegalitatea fara autorizatiile necesare. Fostul primar al Lugojului, Marius Martinescu, acum secretar de stat in Ministerul de Interne a declarat ca l-a tot amendat pe Viscol si ca primaria condusa atunci de el nu i-a dat autorizatie. Ca urmare, Viscol, care are si cetatenie italiana, s-a ales anul trecut cu un dosar penal de care a scapat insa, judecatorii lugojeni amendandu-l cu doar 1.000 de lei pentru distrugerile provocate cladirii. Nici o institutie nu a reusit sa stopeze lucrarile ilegale. In octombrie 2008, Viscol a primit o autorizatie de constructie de la Primaria Lugoj, continuand astfel nestingherit transformarea cladirii istorice in pagoda tiganeasca. Bot a reusit aceste lucruri cu ajutorul arhitectului-sef al Primariei Lugoj si a lui Stefan Nitulescu, secretar de stat in Ministerul Culturii si Cultelor. Acestia au aprobat distrugerea monumentului istoric spre disperarea Violetei Zonte, directorul executiv al Directiei de Patrimoniu Timis care a precizat ca nu s-a cerut niciodata nici un fel de aviz pentru aceasta cladire protejata.

LEGATURI BOLNAVICIOASE
Daca directoarea Zonte a declarat ca nu i s-a cerut niciodata avizul, arhitectul-sef al Lugojului, Dinel Mazilu, are o alta varianta spunand ca el a respectat legea cerand intotdeauna avizele necesare. Saptamana trecuta, o comisie mixta de politisti si inspectori din cadrul mai multor institutii au controlat modul in care se deruleaza lucrarile la fostul cinema Capitol. Surpriza, insa! Bot fusese deja anuntat de control si a trimis muncitorii acasa. Mai mult, Viscol a inceput sa-si ameninte vecinii. Cele opt familii au ajuns in pragul disperarii. Nesimtirea tiganului Viscol intrece orice inchipuire. "A zis ca ne scoate pe toti afara de aici si ne cumpara apartamentele, pentru ca i-am facut reclamatii. Apoi a inceput sa ne ameninte copiii si a zis ca are pile la Bucuresti, nu ii e frica si ne aranjeaza el pe toti", a spus Iosif Miclos, un locatar din casa vecina. Tot de amenintari au avut parte si ziaristii de la saptamanalul Actualitatea din Lugoj, care anul trecut au scris mai multe materiale despre afacerile imobiliare ilegale pe care Viscol Iulian Bot le face in oras. Amenintarile s-au oprit doar dupa ce ziaristii au depus plangeri la IJP Timis. Lipsa de reactie a politiei in ce priveste constructia ilegala, dar si amenintarea vecinilor se explica prin prietenia dintre Iulian Bot si comisarul Gelu Marinescu de la Politia Faget, cumnatul comisarului-sef Sandel Palade, comandantul IJP Timis. Company Loris SRL, firma lui Bot, care "redecoreaza" fostul cinematograf a renovat anul trecut cladirea Inspectoratului Judetean de Politie Timis, cu acordul scris al aceluiasi sef de inspectorat, Sandel Palade.