Cum e favorizata mafia retrocedarilor din Timisoara

TITLU ARTICOL:
Cum e favorizata mafia retrocedarilor
din Timisoara


DATA APARITIEI:
11 Martie 2008

AUTOR: Malin Bot

SURSA:  Evenimentul Zilei 
Municipalitatea taraganeaza intocmirea documentatiei pentru inscrierea in Cartea Funciara a 2.000 de proprietati care devin astfel tinte ideale pentru falsificatori.

Reporterii EVZ au descoperit o situatie care favorizeaza retelele de falsificatori ai mafiei retrocedarilor. Totul a inceput in urma cu un an, cand Primaria Timisoara a obtinut dreptul de proprietate asupra a 2.000 de terenuri si imobile care apartinusera anterior mai multor institutii de stat. Din anumite motive, situatia acestor proprietati nu este inca reglementata din punct de vedere al inscrierii in Cartea Funciara.

Ping-pong intre primarie si Cadastru

In ultimul an, au aparut deja cel putin cinci documente de proprietate false. "Nefiind operate la zi Cartile Funciare pentru aceste proprietati, statutul lor nu este foarte clar. Acest lucru ii favorizeaza pe cei care se ocupa cu falsurile. Pentru a putea insa sa puna la cale preluarea ilegala a unui teren sau imobil, au nevoie de informatii despre el. Informatiile acestea sunt depozitate numai la Primaria Timisoara", explica un ofiter de politie.

"Municipalitatea nu are nicio vina in acest caz. Falsurile s-au produs, fara dubii, la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, unde sunt Cartile Funciare", sustine Mihaela Marza, sef Birou Control Intern al Primariei Timisoara.

"Cand s-a emis hotararea de guvern cu cele 2.000 de proprietati am primit de la primarie o lista cu ele si cererea sa fie inscrise in Cartea Funciara, lucru imposibil fara documentatiile tehnice", este replica lui Arthur Ursu, seful OCPI Timis.

DGA cauta filiera

Intre timp, prin oras circula tot mai multe falsuri legate de proprietati. Recent, OCPI a descoperit inca cinci extrase de Carte Funciara falsificate. Zilele trecute, o persoana s-a prezentat chiar cu falsurile la ghiseele OCPI incercand sa obtina vize legale pe ele.

"Ne-am dat seama ca sunt falsuri imediat, pentru ca nu corespundeau din mai multe puncte de vedere cu modul nostru de intocmire a extraselor CF. In plus, pe unele dintre ele erau numere cadastrale de apartamente pentru terenuri", explica directorul OCPI, Arthur Ursu.

Pentru ultimele falsuri descoperite de OCPI a fost sesizat serviciul teritorial al Directiei Generale Anticoruptie din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative. Surse apropiate anchetei spun ca persoana care s-a prezentat cu falsurile la ghiseul OCPI se numeste Mazare Miroslav, extrasele avand mentionat pe ele numele unei angajate a OCPI Timis, Gabriela Tetlac.

"Doamna asistent registrator Gabriela Tetlac declara ca semnatura care apare pe extras nu ii apartine. De asemenea, numerele de inregistrare sunt ireale", se arata intr-un document aflat pe masa de lucru a ofiterilor DGA. Primele verificari au constatat ca semnatura asistentului registrator fusese scanata de pe alte documente si pusa pe extrasele falsificate.

METODA - Proprietati fictive, proprietari falsi

Falsurile descoperite pana acum sunt intocmite pe nume diferite. Iosif si Maria Mocanu: un apartament cu trei camere. Florentina Mocanu: o casa. Vladimir Neculaesc: un teren de 5.600 de metri patrati. Nicolae Bostan: o casa de aproape 1.000 de metri patrati. Mihai Badea: o casa de 580 de metri patrati.

"Aceste proprietati nu exista efectiv in Cartea Funciara. Singurul motiv logic pentru comiterea falsurilor este ca cineva vrea sa prezinte in fals ca are aceste proprietati", spune Dan Rosu, registrator-sef la Cartea Funciara Timisoara.

POVESTEA STAMPILEI - "Nu este identica cu cea originala"

Afacerea "Robert Berger", prin care o persoana fictiva a fost improprietarita cu terenuri in valoare de doua milioane de euro, continua sa ofere surprize. Pe de o parte, EVZ a dezvaluit ca "improprietarirea" a fost facuta printr-o dispozitie falsificata a primarului.

Surse judiciare apropiate anchetei pe care Parchetul o deruleaza in aceasta afacere sustin chiar ca pe dispozitia falsificata s-ar fi pus stampila originala a primarului. Reprezentantii municipalitatii neaga aceasta varianta: "Noi am facut verificari si am constatat ca stampila folosita nu este identica cu cea originala", ne-a declarat Mihaela Marza, sef Birou Control Intern al Primariei Timisoara.