Primaria, "falsul" si bastanii

TITLU ARTICOL:
Primaria, "falsul" si bastanii

DATA APARITIEI:
18 - 24 Martie 2008

AUTOR: Ino Ardelean

SURSA:  Cronica de Sud-Vest 
In urma cu vreo doi ani, un apropiat mi-a povestit o intamplare aparent incredibila. Cu rugamintea de-a nu scrie. "Sa stii si tu cum stau treburile in primaria lui Ciuhandu." Cu toate ca nu avea nici un rost sa ma minta, mi-a fost greu sa cred ce mi-a spus.

Pe scurt. Cunostinta mea avea un teren pe care vroia sa ridice un bloc. Terenul se invecina cu alte doua parcele pe care ar fi vrut sa le achizitioneze. S-a interesat de statutul lor juridic si a aflat ca un teren era al primariei, iar altul era tot al municipalitatii, revendicat insa de mostenitorii fostilor proprietari. La cateva zile dupa ce a facut aceste mici "sapaturi", cunoscutul meu s-a trezit pe cap cu un reprezentant al mafiei imobiliare tiganesti. Sa-i spunem Ionelas sau Visinel. "Am auzit ca vreti terenurile astea", a fost atacat frontal cunoscutul meu. "As vrea, dar nu prea se poate, ca sunt ale primariei." "Vreti sau ba?", a insistat tiganul. "Normal ca vreau, dar v-am spus ca nu sunt proprietari privati cu care sa discutam." La vreo luna de la aceasta discutie, bastanul s-a intors cu CF-ul de pe unul din terenuri in care aparea ca si proprietar. Dupa alte cateva zile, a venit si cu al doilea CF.

Mi-am adus aminte de aceasta poveste acum, odata cu scandalul retrocedarii ilegale din aceste zile. Retrocedare pe baza unor acte provenite din primarie. Daca nu aparea in presa si nu era implicat un potent om de afaceri, afacerea era bine-mersi musamalizata. Culmea, si in acest scandal este implicat un bastan, Ionelas. Ciuhandu se jura ca i-ar fi fost falsificata semnatura. Aiurea! Si tot acum mi-am amintit de spusele unui cunoscut din primarie, potrivit carora, din cele 3.000 de terenuri primite de municipalitate in urma cu doi ani, prin hotarare de guvern, in jur de 100 au fost instrainate. Adica s-a construit pe ele, moment din care nimeni n-a mai facut nimic, primaria legalizand aceste constructii. E de mirare acest lucru atata timp cat in zona 0 a zonei 0 a Timisoara, adica in Piata Operei, s-a construit fara autorizatie? Ulterior, cei din primarie s-au straduit si au legalizat si aceasta ilegalitate. Cine urmareste ce se intampla cu terenurile municipalitatii din zonele mai putin vizibile? Si mai exista un zvon mai vechi legat de aceste afaceri. Cica la o intalnire a unor lideri din primarie cu bastanii rromi, acestora din urma li s-ar fi propus sa o lase mai moale cu casele si sa se ocupe de terenuri, acestea nefiind asa vizibile. Cat despre faptul ca Timisoara este singurul oras din Romania al carui centru a fost ocupat de tigani, nici nu mai are rost sa aminitim. Dar lucrurile prea se leaga.
Nu sunt un fan al prefectului Draganescu, dar acesta a pus punctul pe i cand a spus, in cadru oficial si nu la o cafea, ca toate ilegalitatile imobiliare ale bastanilor sunt facut cu complicitatea functionarilor din primarie. Iar dl Ciuhandu chiar ii crede pe toti timisorenii prosti, daca are o alta versiune privind modalitatea in care bastanii au ajuns sa acumuleze atatea case si terenuri. Si culmea, nu de pe piata privata, ci numai de la statul reprezentat de Primaria Timisoara. Restul sunt povesti.