"Tiganii m-au adus la sapa de lemn"

TITLU ARTICOL:
"Tiganii m-au adus la sapa de lemn"
spune antrenorul de fitness Vladimir Voiasciuc


DATA APARITIEI:
18 Septembrie 2007

AUTOR: O. Marascu

SURSA:  Ziua de Vest 
O cladire din buricul targului a devenit subiect de scandal intre cele doua familii de proprietari care locuiesc aici. Un fost cercetator detine, pe strada Traian Grozavescu din Timisoara, peste 66% dintr-o cladire cu subsol si doua nivele. De cativa ani, omul nu mai are liniste. El este presat de familia de romi mutata la etajul superior, sa vanda tot si sa isi ia talpasita. La un pret de nimic, evident. De zece ori mai slab ca pretul pietii. Pensionarul a incercat aproape orice pentru a-si salva linistea si familia. A acceptat chiar, ca la parterul cladirii, sa inchirieze spatiul unui proprietar de la o firma de fitness si culturism. Gelatii si musculosii care s-au perindat pe aici nu i-au intimidat deloc pe tigani. Dimpotriva. Sportivii de performanta sau simplii amatori, care au zi de zi de a face cu fiarele, au dat inapoi. Tiganii l-au adus la faliment pe Vladimir Voiasciuc, patronul salii de culturism si la disperare pe proprietarul a trei sferturi din cladire, Ioan Diaconu.

Legea junglei

"De peste 50 de ani locuiesc in aceasta casa. Detin trei sferturi din cladire, dar la etajul superior s-au perindat de-a lungul timpului peste 70 de persoane si cred ca vreo 13 natii. Cu nimeni nu am avut ceva de impartit. In 2004, fostul proprietar face o smecherie. Stiind ca apartamentul a fost cumparat in 1999 prin Legea 112 si nu poate fi vandut, l-a lasat cu titlu de mostenire unei familii de romi. In fapt, totul a fost doar o vanzare - cumparare ce a ocolit legea. Desi exista dovezi, primaria nu s-a implicat deloc si justitia tergiverseaza cazul. Inca de la inceput, noul proprietar, Elena Pascal, a dat anunturi peste tot sa vanda apartamentul. Dupa ce apartamentul a fost vandut Larisei Stan si aceasta la inchiriat, a inceput calvarul pentru mine si familia mea, isi aminteste Ion Diaconu, omul ce detine peste 66% din cladirea de pe strada Traian Grozavescu nr. 4. De atunci, pensionarul timisorean a inregistrat peste 30 de plangeri si reclamatii, la aproape toate autoritatile statului. Desi situatia era extrem de grava, nimeni nu a intervenit serios. Familia de romi l-a amenintat in tot acest timp cu moartea, a distrus aproape tot ce se afla in partea comuna aimobilului, i-au spart geamurile casei, si au ajuns sa il agreseze fizic pe batran si familia sa. Cu totii au ajuns la capatul rabdarii. Au cautat o ultima solutie. Sa inchirieze o parte din imolbil unei firme de fitness si culturism. Ghinion…

"Sunt falimentar, dar nu renunt asa cum au facut-o toti"
Vladimir Voiasciuc este omul ce a promis ca va ramane mereu aproape de batranul santajat si de familia acestuia. Acum, el este in pragul falimentului. "In iulie, am deschis aici o sala de culturism, dupa ce am inchiriat spatiul. Din 200 de sportivi, cat aveam la inceput, acum sala este vesnic goala. S-au speriat cu totii, si nici gratis nu ar mai veni la sala mea. Tiganii m-au adus la sapa de lemn. Mi-au spart geamurile, mi-au distrus tot, fac o mizerie de nedescris intentionat si imi injura in permanenta clientii. Urineaza pe geamuri, imi matura gunoiul in sala. Nu mai rezist, si nimeni nu ia nici o masura", spune Vladimir Voiasciuc. Tiganii au vrut initial sa cada la invoiala cu patronul salii de culturism, devenit peste noapte vecin, dar vazand ca nu le merge, au sfarsit prin a face tot posibilul sa-l dea afara din spatiul inchiriat si sa-si continue linistiti presiunile impotriva proprietarului de drept. "Mi-au oferit 50.000 de Euro, cu banii jos, pentru a-l prosti pe proprietar sa le vanda lor tot la pretul de 150.000 de euro. Este o nebunie, cladirea si terenul valoreaza cel putin de 10 ori mai mult. Politia le-a dat doar cateva amenzi si Primaria vrea sa ma inchida pe mine, dupa ce mi-au facut o reclamatie, toti mi-au zis ca nu se baga. Tiganii sunt prea bazati si stiu unde sa impinga banii", mai sustine Voiasciuc.