"Romaniada" in centrul Timisoarei

TITLU ARTICOL:
"Romaniada" in centrul Timisoarei

DATA APARITIEI:
21-27 Septembrie 2007

AUTOR: ...

SURSA:  Focus Vest 
Burta si puradeii si nici de fel muschii sunt pasiunea unei familii de romi

O cladire din buricul targului a devenit subiect de scandal intre cele doua familii de proprietari care locuiesc aici. Un fost cercetator detine pe strada Traian Grozavescu din Timisoara peste 66 dintr-o cladire cu subsol si doua nivele. De cativa ani, omul nu mai are liniste. El este presat de familia de romi, mutata la etajul superior, sa vanda tot si sa isi ia talpasita. La un pret de nimic, evident. De zece ori mai slab ca pretul pietei. Pensionarul a incercat aproape orice pentru a-si salva linistea si familia. A acceptat chiar, ca la parterul cladirii, sa inchirieze spatiul unui proprietar de la o firma de fitness si culturism. Gelatii si musculosi care s-au perindat pe aici nu i-au intimidat deloc pe tigani. Dimpotriva. Sportivii de performanta sau simpli amatori, care au zi de zi de a face cu fiarele, au dat inapoi. Tiganii l-au adus la faliment pe Vladimir Voiascius, patronul salii de culturism si la disperare pe proprietarul a trei sferturi din cladire, Ion Diaconu.

"Durii - ultima solutie"

"De peste 50 de ani locuiesc in aceasta casa. Detin trei sferturi din cladire, dar la etajul superior s-au perindat de-a luingul timpului peste 70 de persoane si cred ca vreo 13 natii. Cu nimeni nu am avut ceva de impartit. In 2004, fostul proprietar face o smecherie. Stiind ca apartamentul a fost cumparat in 1999 prin Legea 112 si nu poate fi vandut, l-a lasat cu titlu de mostenire unei familii de romi. In fapt, totul a fost doar o vanzare - cumparare ce a ocolit legea. Desi exista dovezi, Primaria nu s-a implicat deloc si justitia tergiverseaza cazul. Inca de la inceput, noul proprietar, Elena Pascal, a dat anunturi peste tot sa vanda apartamentul. Dupa ce apartamentul a fost vandut Larisei Stan si aceasta l-a inchiriat, a inceput calvarul pentru mine si familia mea", isi aminteste Ion Diaconu, omul ce detine peste 66 procente din cladirea de pe strada Traian Grozavescu nr. 4. De atunci, pensionarul timisoarea a inregistrat peste 30 de plangeri sau reclamatii, la aproape toate autoritatile statului. Desi situatia era extrem de grava, nimeni nu a intervenit serios. Familia de romi l-a amenintat in tot acest timp cu moartea, a distrus aproape tot ce se afla in partea comuna a imobilului, i-au spart geamurile casei si au ajuns sa-i agreseze fizic pe batran si familia sa. Cu totii au ajuns la capatul rabdarii. Au cautat o ultima solutie. Sa inchirieze o parte din imobil unei firme de fitness si culturism. Ghinion…

Afacere tiganeasca

Vladimir Voiasciuc este omul ce a promis ca va ramane mereu apropae de batranelul santajat si de familia acestuia. Acum, el este in pragul falimentului. "In iulie, am deschis aici o sala de culturism, dupa ce am inchiriat spatiul. Din 200 de sportivi, cat aveam la inceput, acum sala este vesnic goala. S-au speriat cu totii si nici gratis nu ar mai veni la sala mea. Tigani m-au adus la sapa de lemn. Mi-au spart geamurile, mi-au distrus tot, fac o mizerie de nedescris intentionat si imi injura in permanenta clientii. Urineaza pe geamuri, imi matura gunoiul in sala. Nu mai rezist si nimeni nu ia vreo masura", spune Vladimir Voiasciuc. Tiganii au vrut initaial sa cada la invoiala cu patronul salii de culturism, devenit peste noapte vecin, dar vazand ca nu le merge, au sfarsit prin a face tot posibilul sa-l dea afara din spatiul inchiriat si sa isi continue linistiti presiunile impotriva proprietarului de drept. "Mi-au oferit 50.000 de euro, cu banii jos, pentru a-l prosti pe proprietar sa le vanda tot tot la pretul de 150.000 de euro. Este o nebunie, cladirea si terenul valoreaza de cel putin zece ori mai mult. Politia le-a dat doar cateva amenzi si Primaria vrea sa ma inchida pe mine, dupa ce mi-au facut o reclamatie. Toti mi-au zis ca nu se baga. Tiganii sunt prea bazati si stiu unde sa impinga banul", mai sustine Voiasciuc.

Pe mana cu primaria

Noul chirias din imobilul de pe Traian Grozavescu, Vladimir Voiasciuc, sustine ca romii care l-au adus la sapa de lemn sunt "pe mana cu anumiti oameni din Primaria Timisoara". Voiasciuc a fost amendat recent cu 1.000 de lei. Motivul este acela ca ar fi schimbat destinatia unei portiuni a cladirii. In plus, el risca ca sala de fitness si culturism deschisa de doar cateva luni sa fie inchisa. Tot de catre inspectorii primariei care au primit o reclamatie de la familia de tigani aflata deasupra. "Sunt ferm convins ca tiganii nu sunt straini de amenda luata de mine si nici de posibilitatea absurda ca sala sa fie inchisa. Cand am fost chemat la primarie pentru a clarifica problemele tiganii se aflau deja acolo. Nu am cum sa dau nume, dar cu totii mi-au spus ca nimeni nu va intervenii in defavoarea lor. Au prea multi bani si asta conteaza" sustine Voiasciuc.