Un caz iesit din comun cu …antecedente

TITLU ARTICOL:
Un caz iesit din comun cu …antecedente

DATA APARITIEI:
23-24 august 2007

AUTOR: ...

SURSA:  Timisoara 
Pe domnul profesor cine il apara?

Libertate si democratie! Cuvinte mari, care te fac sa visezi, care te inalta si te fac sa te bucuri de statutul de om…Dar cat de goale si de lipsite de esenta sunt cateodata cuvintele, cand, tocmai in numele lor, unii fac tot ceea ce vor, umilindu-si semenii, agresandu-I, folosind cele mai nedemne mijloace pentru a-I intimida, pentru a le smulge, impotriva vointei lor proprietatea pe care au agonisit-o cu multa truda intr-o viata de om…

Suntem europeni si aparam drepturile minoritatilor, ale homosexualilor, ale persoanelor cu handicap, ale minorilor, ale animalelor, ale… si ale… si ale…dar drepturile unui cetatean al acestei tari, ale unui profesor, fost cercetator, ale unui om onest, care are tot drepturl sa-si traiasca in liniste si pace ultimii ani de viata, cine le apara? In jurul lui, de ani de zile mocneste complice lasitatea vecinilor, care, nu vad si nu aud nimic, care nu se gandesc ca maine, urmatoarea victima ar putea fi chiar ei… De ani de zile profesorul se lupta in zadar cu indiferenta si neputinta institutiilor de stat si ale sistemului: scrisori la Politie, la Jandarmerie, la Primarie, la Prefectura, la Procuratura, la Inspectoratul General al Politiei…si, ca intr-un blestem, se pare ca nimeni nu vede si nu intelege adevarata tragedie prin care trece o familie de romani, in tara ei, aparata, de legile acestei tari, consfintita de Constitutie…
Am auzit de nenumarate ori, de scandaluri in care erau implicate familii de romi care, dupa ce cumparasera un apartament intr-o casa, au terorizat familia, s-au celelalte familii colocatare, pana acestea, de voie de nevoie, au cedat si le-au vandut propriile apartamente la preturi de nimic… Chiar in ziar local de astazi titreaza pe ultima pagina: "Scandal in burisul targului", articol in care este o poveste similara: familia de romi de la demisol care vrea sa acapareze intreaga cladire. Povestea noastra este cu familia de romi de la etaj care doreste intreaga cladire.

Istoria vilei din Grozavescu nr.4

Strada Grozavescu, pentru nu cunoaste prea bine Timisoara este situata "in buricul targului", in apropiere de Posta mare. La numarul 4 este o frumoasa vila din care, in anul 1957, Stela si Ioan Diaconu au cumparat parterul si demisolul, de 66,66 %din imobil, precum si terenul aferent, adica 467 metri patrati din cei 705 din care dispunea casa. Etajul si restul de teren, care au apartinut unei vechi familii de evrei, nefiind revendicate, au ramas in proprietatea statului, pana in anul 1996, cand conform legii 112, au fost vandute unei alte familii de evrei. Aceasta, la randul ei, o lasa mostenire familiei Stanca Doina si de atunci, pentru familia Diaconu a inceput calvarul! La inceput mieros si amiabil li s-a propus cumpararea celor doua treimi de care dispuneau. Pentru ca au dat dovada de "reticenta" si au fost "indaratnici" au fost "pedepsiti" prin scaderea pretului oferit pentru imobil, pret care, si de la "prima oferta" era departe de adevar. In prezent, in imobilul din Grozavescu nr.4, locuiesc Ioan si Stela Diaconu, fiicele acestora, Daciana si Diana Diacona, ginerele Ioan Botezatu si nepotul Vlad Andrei Botezatu.
Domnul profesor, Ioan Diaconu, are 77 ani si a fost cercetator stiintific gradul I pana la pensionare… "In aceasta casa spune omul cu mahnire, am stat de-a lungul vremii alaturi de mai bine de zece natii: romani, unguri, nemti, sarbi, cehi, slovaci, evrei, ucrainieni si altii, dar intotdeauna ne-am inteles bine ca vecini, nu au fost niciodata probleme… Din 2004, de cand familia Stanca a devenit mostenitoarea apartamentului de la etaj, a inceput nenorocirea! Vor sa ne omoare, sa ne extermine si, probabil, daca eram singur, reuseau acest lucru! Daca au vazut ca nu vrem sa le vindem locuinta, au inceput sicanele de tot felul. La inceput mai "usoare" apoi din ce in ce mai greu de suportat!

O firma pusa pe chituci

Pentru ca membrilor familiei Diaconu le ajungea spatiul locuibil de la parter, demisolul fiind excedentar, au hotarat de comun acord sa inchirieze demisolul, spatiu pe care l-au incredintat prin contract firmei "Record Vladi" SRL din Timisoara, patron Vladimir Voiasciuc, firma care are acum ca punct de lucru, pe strada Grozavescu nr.4, un centru de fitness. Din acest moment, presiunea familiei de romi asupra familiei Diaconu a atins paroxismul. Daca pana atunci, mai nadajduiau, oarecum, ca acestia le vor vinde locuinta, prin inchirierea facuta au simtit ca le fuge pamantul de sub picioare. Intre ei si familia Diaconu intervenise un tert, de care nu stiau ce hram poarta, si, mai ales, ce intentii are!
La redactia ziarului nostru s-a prezentat domnul Vladimir Voiasciuc, patronul firmei de fitness, cu un maldar de poze, inregistrari video si ne-a facut marturisiri cutremuratoare: "familia aceasta de romi m-a adus la faliment. Cand am venit pe Grozavescu, aveam peste 50 de persoane care veneau sa practice fitness in salile mele. Nu mai am nici unul! I-au agresat, i-au injurat, au tinut poarta inchisa, imi matura praful si gunoaiele din curte pe geamuri, imi lovesc geamurile, fac o galagie infernala, dar n-am sa cedez, indiferent de ce se intampla!"

Biata familie Diaconu…

Dupa cele ce am trait pe propria piele in aceste zile, cand am fost la familia Diaconu, o compatimesc sincer si mi se par de-a dreptul incredibil faptul ca a putut rezista "asaltului" la care a fost supusa atata amar de vreme… Cosmarul, ori calvarul, prin care trec este cu adevarat iadul pe pamant: tavane crapate, aproape daramate, pereti uzi de inundatii permanente, zgomote infernale deasupra, pe scari si la ferestre, injurii, geamuri sparte, usi manjite cu fecale, imbranceli… tot felul de "metode", una mai diabolica decat cealalta pentru a-I convinge pe cei care detin 66% din imobil si terenul aferent, sa vanda…
Reclamatii adresate Politiei au fost facute inca din anul 2004, au continuat in 2005 si 2006, iar cele din vara acestui an au fost depuse din ce in ce mai des, la cateva zile distanta. Sectia 3 Politie Timisoara a primit nenumarate sesizari: in 1 iunie 2007, in 18 si 23 iulie 2007, in 2, 6, 8, 15, 17 si 19 august 2007. La unele dintre aceste sesizari chiar s-au facut anchete si a fost dat un raspuns familiei Diaconu. La sesizarea din 19 iulie, facuta catre sectia 3 Politie Timisoara, aceasta a raspuns ca in urma cercetarilor facute, Novacovici Silvia si Gabor Margareta au fost sanctionate cu amenda, iar pentru spargerea geamului de la usa familiei Diaconu a fost intocmit dosar penal, cercetarile fiind in curs.

Metoda agresarii prin minori

Vazand ca toate metodele de presiune facute asupra familiei Diaconu nu dau nici un rezultat, ba colac peste pupaza au inceput si amenzile, si, taras-grapis institutiile statului isi intra in drepturi, familia Stanca a schimbat tactica: acum la usa si in curtea familiei Diaconu sunt 10-15 copii de romi intre 3-16 ani si continua ceea ce nu mai fac parintii lor: trivialitati, obscenitati, mizerii, gunoaie, geamuri lovite si, mai ales, galagie! O galagie infernala! Oricine intra si iasa din aceasta curte este agresat de ceata de minori, pe care nu o are in vedere nici politia, nici departamentul de protectie al minorilor. Romii aplica autohton metodele cu minori experimentate cu succes in spatiul european, metode care au dus la exasperarea oficialitatilor din Franta si Italia. Cand juniorii romi incep "concertul" cu tigai si ligheane pe scarile locuintei, totul devine un infern…iar mama isi indeamna, blanda, cei 10-15 copii: "Jucati-va copii. Jucati-va…"
Si ei se joaca cu sanatatea si viata unei familii!
Timp de cateva momente am trait si eu ce traieste aceasta familie. Acesti oameni coborati in infern din lipsa de legi, de neaplicarea lor si de nepasarea noastra. Pe domnul profesor, cine il apara?
"Traim in "romisoara", domnule redactor am mai spus batranul cu obida, in "romisoara" nu in Timisoara…"

Epilog

Randurile pe care le-am scris au fost sarace in a zugravi ce se intampla de fapt cu familia Diaconu… Aici se deruleaza o tragedie cu urmari greu de precizat, sau foarte usor de prevazut, in acelasi timp… Aici nu este vorba despre o simpla "tulburare a ordinii publice", de o "joaca" de copii, de distrugere a unor bunuri… Aici este concertat un intreg sistem de distrugere a unei familii… de anihilare a ei. De a o slabi si intimida si de a pune mana pe averea ei intr-un mod execrabil. Si toate acestea sub ochii si nepasarea noastra. Familia Stanca aplica un sistem simplu, barbar, dar teribil de eficient… Ar fi interesant sa traiti, fiecare din cei care cititi aceste randuri, cateva minute "traite" zilnic de familia Diaconu… Poate ati gandi altfel, poate v-ar trece frica!
Noi am sesizat Politia, am luat legatura cu Directia pentru protectia copilului si… vom reveni! Cu familia Stanca ne-a fost imposibil sa stam de vorba… poate data viitoare…