Clanul Carpaci terorizeaza orasul,
sub protectia procurorilor
si sustinut de nume grele din sistemul judiciar


TITLU ARTICOL: Clanul Carpaci terorizeaza orasul, sub protectia procurorilor si sustinut de nume grele din sistemul judiciar

DATA APARITIEI:
23 Septembrie 2009

AUTOR: Malin Bot

SURSA:  Adevarul 

Bataia incasata de avocatul timisorean Carmen Obarsanu este doar un exemplu al atitudinii violente cu care clanurile tiganesti au ajuns sa domine Timisoara. Clanul Carpaci unul dintre cele trei clanuri care au facut zeci de milioane de euro din afaceri imobiliare bazate pe teroare, a beneficiat de sprijin si clementa din partea unor persoane importante in sistemul judiciar.

Legaturi cu fostul procuror general
Legaturile bastanului Ionelas Carpaci cu notarul Safta Criste, sotia fostului procuror general al Romaniei, Mircea Criste, sunt deja notorii in Timisoara. Au iesit la lumina dupa ce, anul trecut, s-a descoperit una dintre cele mai mari escrocherii imobiliare din istoria recenta a Timisoarei. O persoana care nici acum nu a fost depistata de procurori a produs documente de identitate maghiare pe un nume fictiv, a falsificat o dispozitie a primarului de retrocedare a unui teren in valoare de 2 milioane de euro, s-a intabulat pe baza falsurilor si apoi a incercat vanzarea terenului. Unele dintre documentele cu care s-a pus la cale escrocheria au fost incheiate in biroul notarului public Safta Criste, sotia fostului procuror general Mircea Criste, cu Ionelas Carpaci pe post de "intermediar". Pusa in fata evidentei, Safta Criste a recunoscut legaturile cu Carpaci.

Fostul sef DNA a pasat dosarul
Dosarul escrocheriei a fost initial pasat, luni de zile, intre DNA Timisoara si Parchetul Curtii de Apel Timisoara, nici pana acum procurorii nu au dat vreo solutie in caz. Numele lui Ionelas Carpaci apare si intr-un alt dosar penal, in care prejudiciul este de aproape trei milioane de euro. Dosarul penal este blocat la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara de aproape un an. Si aici s-au produs falsuri pentru intabularea altui teren, care a fost apoi vandut unui dezvoltator imobiliar.

Terorizati in propriile case
In ultimii ani zeci de pensionari s-au plans Politiei Timis ca sunt efectiv terorizati in propriile case pentru a vinde imobilele, la preturi modice, catre clanurile de romi. "Politia a deschis mai multe dosare penale, investigate in special prin Sectia 1, dar Parchetul Judecatoriei a decis in fiecare caz sa dea neinceperea urmaririi", a informat o sursa din conducerea Politiei Timis. "Noi nu putem comenta deciziile Parchetului", a declarat recent seful politiei, comisarul-sef Sandel Palade (foto), cand a fost intrebat de ce nu se finalizeaza dosarele clanurilor.

Procurorul "NUP" a avansat la DNA
Foarte interesant este ca procurorii care s-au aratat foarte indulgenti cu clanurile tiganesti au avansat spectaculos pe functii. Este cazul procurorului Ciprian Dorobantu care a ajuns procuror DNA plecand de la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara. Dorobantu a fost acuzat de un timisorean, Vladimir Voiasciuc, ca a musamalizat mai multe dosare.
Voiasciuc a depus zeci de plangeri la Politie si a primit pana acum sapte decizii prin care s-au inchis cauzele impotriva mafiei imobiliare tiganesti sub pretextul ca nu se intrunesc toate conditiile comiterii infractiunilor sesizate. Toate emise de acelasi procuror. "Amenintarile formulate de Ioan Gribowski nu au fost puse in aplicare de acesta, desi avea posibilitatea de a o face (...)", se arata intr-o rezolutie de NUP semnata de procurorul Dorobantu. Procurorul Cpirian Dorobantu a tratat astfel mai multe situatii in care lui Voiasciuc i s-a spus ca i se va taia capul cu o sabie de samurai sau va fi impuscat. In disperare de cauza, Voiasciuc a infiintat un site pe Intrenet, in care denunta complicitatea autoritatilor judiciare cu mafia imobiliara a romilor de matase.

Politist batut si abandonat in padure
Clanurile tiganesti nu se tem nici macar de politisti. Un politist timisorean, care a dorit sa-i fie protejata identitatea, a povestit cum a fost batut, acum aproape doi ani. "Un profesor universitar avea un apartament intr-o vila de pe strada Mihai Viteazul. In alt apartament intrase clanul lui Smoktun Trifu, zis Diamnatul. Au inceput sa-l terorizeze pe profesor pana cand s-a mutat de acolo. Profesorul a inchiriat apartamentul unui politist tanar, de la Arme si Muniti. Intr-o seara l-au batut si l-au aruncat la Padurea Verde. Omul a fost pe punctul sa-si piarda ochiul din bataie. Nimeni nu a patit nimic", a povestit o sursa din Politia Timis.

Profesor universitar terorizat
Ioan Cotaescu, seful Catedrei de Fizica Teoreticaa a Facultatii de Fizica de la Universitatea de Vest a cunoscut si el agresivitatea clanului Carpaci. In 1997, profesorul acesta a cumparat, in baza Legii 112, apartamentul in care locuia, intr-o vila de pe strada Trandafirilor 13. In 2003, unul dintre apartamente a fost vandut bastanului Ionel Carpaci, care si-a schimbat numele ulterior in Kierpacz. "Au spus ca daca nu le vindem ne distrug pentru ca asta este casa lor. Barbatul mi-a spus ca ma nenoroceste si daca ma tine 20 de ani in procese", a povestit profesorul universitar. Pentru ca a refuzat, profesorul si familia lui au fost supusi unui adevarat asediu. Pana si vizitatorii acestora erau agresati la intrarea in imobil.

Batuta in plina strada
Atitudinea violenta cu care clanul controleaza centrul Timisoarei s-a vazut din nou ieri seara. Avocata Carmen Obarsanu a fost batuta cu bestialitate, de mai multi indivizi care fac parte din clanul Carpaci. Carmen Obarsanu sustine ca a fost batuta cu pumnii si picioarele sub ochii ingroziti ai clientului sau, pe care il apara intr-un proces cu romii. "Tiganii daramau gardul clientului meu si am venit sa vad ce s-a intamplat. La plecare am traversat strada si am fost inconjurata de trei barbati si trei femei. Ei m-au lovit cu pumnii, iar ele cu tocul pantofilor pana m-au umplut de sange", a spus avocatul Carmen Obarsanu. Femeia s-a dus de dimineata la Politie pentru a depune plangere.