"Bastanii" ocupa casele prin teroare

TITLU ARTICOL:
"Bastanii" ocupa casele prin teroare

DATA APARITIEI:
24 August 2007

AUTOR: Malin Bot

SURSA:  Evenimentul Zilei 
Trei clanuri de rromi, care cumpara imobilele din centrul orasului, isi terorizeaza vecinii pentru a-i determina sa le vanda locuintele pe bani putini.

Zeci de familii din Timisoara sunt terorizate de trei clanuri de rromi care cumpara vilele din zona centrala, apoi incep sa-i ameninte pe vecini. Dupa ce familia unui batran de 78 de ani a filmat modul de operare, politia a demarat o ancheta ampla.

Un cartier de vile, construit in perioada interbelica de industriasii vremii, este de zece ani scena unor scandaluri interminabile. Sute de familii, majoritatea formate din batrani, au fost terorizate pentru a vinde cat mai ieftin clanurilor care fac afaceri imobiliare de zeci de milioane de euro. "Bastanii" Carpaci, Covaci si Stancu au reusit sa ia in proprietate strazi intregi.

Pe bulevardul Loga au ramas necumparate doar doua licee, primaria, Mitropolia si fostul hotel al lui Ceausescu. Reprezentantii rromilor se declara si ei revoltati de scandalurile provocate de "bastani", acuzandu-i ca afecteaza grav imaginea intregii etnii.

Primii care au filmat tot

Sute de timisoreni din acest cartier au reclamat situatia la politie si la primarie. De fiecare data, autoritatile au ridicat din umeri, spunand ca nu se poate dovedi nimic pentru ca, la fiecare control oficial, era liniste.

Pentru prima data, una dintre familiile terorizate a inceput sa adune dovezi audio si video. Ioan Diaconu, in varsta de 78 de ani, detine un apartament si demisolul unei vile cu etaj de pe strada Grozavescu.

"Apartamentul de sus a fost ocupat de fostul rabin al Timisoarei, care a cumparat cu Legea 112, cea privind vanzarea imobilelor catre chiriasi. Cand rabi a murit, vecinii rromi au venit cu acte ca le-a lasat mostenire apartamentul. De fapt, era o vanzare mascata, pentru ca Legea 112 nu permitea acest lucru. Din 1957 locuiesc aici. Ei vor sa ma scoata din casa ca sa le vand casa lor. Le-am spus ca nu e de vanzare. Au distrus gardul, verdeata, geamuri, au inundat subsolul, copiii isi arata fundul, m-au imbrancit, mi-au pus piedica, m-au amenintat ca ma impusca in cap, ca dau foc la casa, toate blestematiile de pe fata pamantului s-au abatut asupra mea", povesteste batranul.

Acesta a incercat in urma cu o luna sa rezolve problema, inchiriind spatiul de la subsol unei firme de fitness, detinuta de un fost sportiv de performanta. "Ne-a falimentat intr-o luna. Tin calea clientilor. Fac mizerie, injura, fac scandal, copiii in special, si nu poti sa le faci nimic. Mi-au oferit 50.000 de euro sa-l conving pe domnul Diaconu sa le vanda cu 150.000 de euro casa si pamantul. Am refuzat, am fost amenintat si ca-mi taie capul cu sabia. Dupa ce politia a spus ca nu are ce sa le faca, am inceput sa filmam", spune Vladimir Voiasciuc, administratorul firmei Record Vlading.

In imagini apar mai ales minori care folosesc un limbaj vulgar, isi expun zonele intime, adulti care provoaca scandal, gunoiul aruncat peste tot in partile comune si distrugerile provocate imobilului. Toate tavanele au urme de inundatii si sunt crapate, usile au geamuri sparte si curtea este plina cu resturi de la pachete de tigari la resturi de oase.Afaceri de milioane de euro"Ionelas, Visinel, Dulcea si Grefier au cumparat strazi. Isi zic "bastani" pentru ca asta inseamna bogatas. Au oameni la primarie si la tribunal si stiu tot despre fiecare casa. Cumpara, ii baga pe-aia saraci, care ii fac pe romani sa plece. Visinel e cel mai tare. Dupa ce ia casele ieftin, le aranjeaza si le inchiriaza. Au facut milioane de euro. Si consulatul Germaniei sta la Visinel in chirie", povesteste un rrom "matasar" din Timisoara. Rromii "de matase" timisoreni, care au avut o situatie materiala buna si inainte de 1989, sunt si ei scandalizati de afacerile imobiliare ale "bastanilor".

Bulibasa Benga condamna "bastanii"Bulibasa orasului, Nicolae Mihai, zis Benga ("dracul" in tiganeste), presedintele Partidei Rromilor, acuza "bastanii" ca afecteaza imaginea etniei. "Sunt vinituri. Au distrus pacea oamenilor. Cunosc bine situatia, si ce fac ei nu caracterizeaza rromii din Timisoara. Ne fac de ras etnia", declara Mihai. Acesta a mai spus ca a avertizat autoritatile si ca nu s-a tratat serios problema. "Am vorbit cu toti prefectii, cu primarul Ciuhandu, si le-am spus ca va fi orasul in care va curge sange pe strazi. Am facut sedinta cu tiganii aia, sa nu ne mai arate pe toti cu degetu' lumea. Au spus ca nu mai fac, apoi au continuat. La primarie si prefectura sunt consilieri pe probleme de rromi care iau bani degeaba. Nu fac nimic nici asociatiile care sunt toate pe interese. Habar n-au de lumea noastra. Ne doare treaba asta, la fel ca pe romanii din casele alea", a mai spus bulibasa Benga.

CLAN - Afacerea lui Dulcea

Proprietarul rrom de pe strada Grozavescu este Doina Stanca, dar ostilitatile sunt conduse de Ion Gribowski, zis Ferdinand, si de Silvia Novacovics, alias "Iasmina". S-a instalat in casa familia Gabor, mai saraca. "Afacerea este a lui Dulcea, Vladimir Carpaci. El e tatal lor", spune un rrom matasar. "Ferdinand" a declarat ca nimeni nu este terorizat."Vreau sa vede romanii ce suntem noi tiganii, sa fac ordine pe strazile astea", a declarat "Ferdinand". "Sunt tigani in casa de zece ani. Ne deranjeaza vecinii. Ne-a adus bodigari aici in usa. Au adus mafie aici, au adus bodigari, dar bodigarii au fost fratii nostri", a strigat Iasmina, de la volanul unui Audi Q7 in valoare de 80.000 de euro.

ANCHETA - Politisti verificati

Noul sef al Politiei Timis, comisarul-sef Ioan Dascalu, a dispus o ancheta a tuturor dosarelor in care au fost reclamatii de acest tip in ultimii ani pentru a se stabili daca politistii care au cercetat cazuri similare au actionat corect. "In cazul de pe Grozavescu am amendat parintii, pentru ca nu au supravegheat minorii si am cerut Directiei pentru Protectia Copilului sa identifice copiii, pentru ca nu au acte de identitate. S-au mai deschis dosare penale pentru distrugere, amenintare si tulburare a folosirii locuintei. Dovezile video sunt foarte bune", a declarat ieri comisarul Ana Grigorovici, seful Sectiei 1 Timisoara.

DECALOG - Modul de operare al "bastanilor" timisoreni:

1. Pun ochii pe casa
2. Prin relatiile de la primarie, obtin date despre proprietari si despre apartamente
3. Cumpara prin interpusi spatiile cele mai mici de la demisol ori mansarda
4. Daca imobilul este revendicat, cumpara de la mostenitori drepturile litigioase
5. Dupa ce obtin legal dreptul de a intra in spatiu, le fac oferte celorlalti proprietari. Propun garsoniere sau apartamente cu o camera in blocuri comuniste
6. Daca proprietarii refuza, muta in vila familii sarace incepand un razboi al nervilor
7. Vecinii sunt amenintati ca, daca nu fac schimbul imobiliar, vor avea "viata iad"
8. Urmeaza scandaluri, inundatii, murdarie in spatiile comune, se arunca pe usi cu fecale, se urineaza pe geamurile de la demisol, noptile se tin chefuri cu lautari. Copiii sunt folositi pentru ca nu pot fi amendati sau trasi la raspundere
9. Vizitatorii sunt acostati la intrarea in imobil, li se vorbeste vulgar, copiii isi expun organele genitale si fundul, adultii ameninta chiar si cu moartea, spunand ca lor le apartine casa
10. In final, viata este aproape imposibila, majoritatea vecinilor vanzand "bastanului" pe sume derizorii