Timisoara, de vanzare!

TITLU ARTICOL:
Timisoara, de vanzare!

DATA APARITIEI:
26 Februarie 2008

AUTOR: Tiberiu Kiss

SURSA:  Jurnalul National 
AUTORITATILE DORM IN PAPUCI!
Cu acte false, clanurile tiganesti vand blana ursului din padure


Case adevarate, vandute cu acte false. La Timisoara si nu numai, falsificarea a devenit industrie. Carti de identitate, certificate de nastere, permise auto, carti funciare, dispozitii de retrocedare, certificate de proprietate, orice. Cu profituri de milioane de euro.

Retelele romanesti de falsificatori nu pot supravietui fara protectia si ajutorul unor functionari publici. Dovada, rapoartele serviciilor secrete! Faptul ca actele de identitate contrafacute stau la baza tuturor nenorocirilor, nici asta nu mai reprezinta o noutate. Au demonstrat-o, negru pe alb, in urma cu putin timp, chiar si reporterii Jurnalului National, care au reusit sa-si schimbe identitatea o data la doua ore! Totusi, cand autoritatile statului asista impasibile in fata unor probe mai mult decat evidente de savarsire a unor infractiuni grave, motivand ca legea e proasta, atunci inseamna ca nu mai e nimic de facut! Inseamna ca proprietatile oamenilor sunt de vanzare, sunt la liber si pot fi accesate si in strainatate, chiar de oricine. Totul a inceput in urma cu mai putin de o luna, cand la biroul unui om de afaceri din Timisoara, Ahmad Jabri Tabrizi, s-a prezentat cetateanul german Tudor Sorin Johann. Inarmat cu o procura din partea unui etnic maghiar, Robert Berger, acesta i-a oferit timisoreanului o suprafata de teren din centrul orasului situata pe Strada Romulus la nr. 42-44, pentru suma de 600.000 de euro. Toate bune si frumoase. Omul de afaceri a verificat procura la Biroul Notarial Safta Criste si a constat ca este autentica, actul existand in arhivele institutiei. Chiar si cartea funciara a fost confruntata la Oficiul de Cadastru Agricol si Organizarea Teritoriului Agricol (OCAOTA) Timis, angajatii serviciului confirmand corectitudinea datelor inscrise in document, in sensul ca Robert Berger este proprietarul tabular al suprafetei de teren situate pe Strada Romulus nr. 42-44 din Timisoara. Mai mult, angajatii oficiului de cadastru i-au adus la cunostinta lui Jabri Tabrizi ca cetateanul maghiar a intabulat terenul in cartea funciara, in baza dispozitiei de restituire nr. 2447 din 2005 a Primariei Timisoara, document semnat de insusi primarul Gheorghe Ciuhandu. Deci, totul, cat se poate de autentic si de real!

VERIFICARI AMANUNTITE

Totusi, pentru ca intermediarul afacerii i-a ridicat o serie de semne de intrebare, omul de afaceri timisorean a vrut sa vada cu ochii lui continutul actului prin care Robert Berger s-a intabulat in cartea funciara. Zis si facut! A accesat mapa de lucru de la OCAOTA Timis si s-a convins ca dipozitia primarului Gheorghe Ciuhandu este cat se poate de reala, atat in ceea ce priveste continutul, cat si celelalte acte, care au stat la baza documentatiei. Cu aceasta ocazie, Jabri Tabrizi a mai constatat ca cererea de intabulare a parcelei a fost facuta la data de 20 decembrie 2007, la solicitarea Biroului Notarial Mihai Cimpoesu, in numele lui Robert Berger. Mai mult, chiar si taxele pentru executarea lucrarii de cadastru au fost platite, factura si toate documentele in original gasindu-se in mapa de lucru de la OCAOTA Timis. Pana si planurile de situatie si cele de incadrare in zona, documente care-l aveau ca beneficiar pe cetateanul maghiar, erau in original, atat la Primaria Timisoara, cat si la institutia de cadastru. Practic, nu mai era nimic de verificat. Totul era beton-armat!

SURPRIZA MARE

In mod normal, in acesta faza omul de afaceri trebuia sa se deplaseze la notar, pentru a perfecta tranzactia cu reprezentantul lui Robert Berger, recte Tudor Sorin Johann. si, totusi, cumparatorul a mai vrut sa verifice si la Primaria Timisoara continutul dipozitiei de restituire nr. 2447 din 2005, desi il citise in mapa de la OCAOTA. Aici, soc anafilactic! Diferente de la cer la pamant! Daca actul de la OCAOTA facea referire la terenul din Strada Romulus 42-44 si la Robert Berger, in arhiva Primariei Timisoara acelasi document cu acelasi numar de inregistrare facea trimitere la Ecaterina Dumitru si la un imobil din Strada Florilor nr. 5 din localitatea Chisoda! Deci, abia in acel moment, omul de afaceri a constientizat ca se afla in fata unor falsuri-legalizate, care ar fi putut sa-l coste 600.000 de euro! Dupa acest episod, la data de 22 februarie a.c., "cumparatorul" s-a adresat procurorilor timisoreni, oferindu-se sa faca flagrant "imputernicitului" Tudor Sorin Johann. Magistratii au inregistrat doar un dosar penal pe numele cetateanului maghiar Robert Berger, pentru fals si uz de fals. In ce-l priveste pe Tudor Sorin Johann, procurorii banateni au refuzat flagrantul, motivand ca procura pe care acesta o are de la Berger este una autentica si ca va fi imposibil sa-i probeze acestuia faptul ca avea cunostinta ca cetateanul maghiar falsificase documentele de proprietate de pe Strada Romulus 42-44 din Timisoara.

CIRCUIT INCHIS

Practic, dupa acest episod, Tudor Sorin Johann ar fi putut pleca in cautarea unei alte victime, careia sa-i instraineze, beneficiind de drepturi depline din partea lui Robert Berger, "terenul" de 600.000 de euro. Cert e ca, intre timp, gratie sesizarii, angajatii OCAOTA Timis au blocat cartea funciara de pe Strada Romulus. Mai mult, seful institutiei, ing. Arthur Ursu, s-a aratat socat de toata aceasta poveste: "Eu nu am vazut asa ceva in viata mea. Atat de bine facut! Oricum, saptamana aceasta, voi depune la Primaria Timisoara o adresa, prin care ii voi aduce la cunostinta primarului Gheorghe Ciuhandu ca OCAOTA Timis nu va mai opera dipozitiile de retrocedare in cartea funciara, daca acestea nu sunt semnate olograf de intaiul urbei si de secretarul insitutiei. S-a terminat cu stampila seaca! Aici ne jucam cu proprietatile oamenilor, care pot valora zeci de milioane de euro". De cealalta parte, Directia Generala Anticoruptie Timis confirma ca, in ultimele luni, fenomenul a luat o amploare de neimaginat. "In aceasta speta avem doua certitudini. Cineva a vandut draftul si fisierul dispozitiei de retrocedare unei filiere, iar altcineva a ajutat la intabularea lucrarii, dandu-i un aspect de legalitate. Cu alte cuvinte, avem complici si in Primaria Timisoara, si la Cadastru", sustin surse din DGA Timis.

POVESTEA SE REPETA

Si DGA Timis a avut dreptate, cand a spus ca fenomenul a luat amploare. La nici o ora de la derularea acestei povesti, in biroul notarului timisorean Ana Claici s-a prezentat un cetatean care a dorit sa faca o imputernicire pentru tranzactia unui imobil situat pe Aleea CFR, prezentand o carte de identitate pe numele de Serban Petru. "Mi s-a parut ciudat ca, in momentul in care l-am intrebat, nu isi cunostea datele din buletin. A dat in balbaiala. L-am trimis dupa certificatul de nastere. A spus ca-l are in masina. Si dus a fost. Buletinul nu e in regula. Trebuie sa intelegeti ca nu e vina notarilor, pentru ca nu suntem experti grafologi. Facem si noi tot ce ne sta in putinta", a declarat notarul Ana Claici. In fine, Jabri Tabrizi a tinut sa-si faca singur dreptate. L-a chemat la birou pe Sorin Tudor Johann, pentru a-i aduce la cunostinta cele constatate. Acesta a venit insotit de alte doua personaje, Joie Marinescu si Ionelas Carpaci, membri de vaza ai comunitatii tiganesti din Timisoara. Evident, toti trei, in calitate de "intermediari" ai afacerii de 600.000 euro. "Sunt convins ca acest dosar se va termina cu autor necunoscut. Treaba a fost foarte bine facuta. Pot sa va spun, din experienta, ca o asemenea porcarie nu s-ar fi putut face niciodata fara complicitatea functionarilor din Primaria Timisoara si OCAOTA Timis", sustine Jabri Tabrizi.