"Romaniada" transformata in "Tiganiada"

TITLU ARTICOL:
"Romaniada" transformata in "Tiganiada",
in centrul Timisoarei


DATA APARITIEI:
27 Septembrie 2007

AUTOR: O. Marascu

SURSA:  Ziua de Vest 
"Casa de tigani"

Tiganii le-au luat pana si ultima speranta si i-au condamnat la izolare. Romanii, desi proprietari sau chiriasi de drept, se vad nevoiti sa suporte corvoade fara margini. Este vorba despre casa de pe Traian Grozavescu nr. 4, din plin centrul Timisoarei, care a fost deja botezata de familia de romi care locuieste la etaj. Un fost cercetator detine aici peste 66% din cladirea cu subsol si doua nivele. De cativa ani, omul nu mai are liniste. El este presat de familia de romi, mutata la etajul superior, sa vanda tot si sa isi ia talpasita. Pensionarul a incercat aproape orice pentru a-si salva linistea si familia. A acceptat chiar, ca la parterul cladirii, sa inchirieze spatiul unui proprietar de la o firma de fitness si culturism. Chiar deasupra acestei sali, tiganii au afisat o pancarta sugestiva - " Casa de tigani". Luni, batranul a fost nevoit sa faca o noua plangere la jandarmi si politie pentru ca a fost amenintat si lovit de o tiganca. Pana acum, a facut peste 30 de plangeri, dar tiganii s-au ales doar cu cateva amenzi.

Amenintari si lovituri…sub centura

Silvia Novacovics a fost amendata de jandarmi marti dimineata. Silvia este concubina lui Ioan Gribabschi, fiul proprietarei etajului superior al casei si a 33% din cladire. Intoarsa din Germania, femeia l-a amenintat pe vecinul sau, Ion Diaconu, cu moartea si l-a impins intr-un gard. "Tocmai ma intorceam de la scoala, unde mi-am dus nepotul, cand aceasta Silvia m-a vazut. S-a repezit spre mine, m-a injurat ca la usa cortului si m-a impins in gardul casei. M-a amenintat si cu moartea. Am facut o plangere la jandarmi si dupa cateva ore, un echipaj a luat-o si i-a dat o amenda. La doar cateva ore, chiar in fata casei, mi-a dat un ghiont in stomac si mi-a spus sa merg sa zic din nou ca am fost batut", spune Diaconu.

"Ne-au luat pana si demnitatea"

Cea mai mare durere a batranului proprietar este ca la etajul unde s-au mutat tiganii, acestia au pus o pancarta enorma, pe care scrie "Casa de tigani". "De atatia ani nu am mai avut liniste, dar asta le-a intrecut pe toate. Ne-au luat pana si demnitatea, nu mai avem nimic si nimeni nu pare sa intervina pentru a ne curma suferinta", afirma Ioan Diaconu. Tiganii au apelat la aceasta metoda de "reclama" si deoarece spatiul de la subsolul cladirii a fost inchiriat de Diaconu unei Sali de culturism. Patronul acesteia, Vladimir Voiasciuc, este si el in vizorul tiganilor. Mai mult, acestia i-au pus bete in roate si la primarie. Institutia, prin inspectorii ei, a dat deja doua amenzi incredibile lui Voiasciuc. Acesta le-a contestat deja si spera ca justitia sa-si faca treaba.