Proprietatile de top ale bastanilor

TITLU ARTICOL:
Proprietatile de top ale bastanilor

DATA APARITIEI:
28 August 2007

AUTOR: Malin Bot

SURSA:  Evenimentul Zilei 
Clanurile bastanilor Carpaci, Covaci si Stancu s-au improprietarit cu cele mai impozante cladiri din zona zero a Timisoarei.

Zece ani de teroare in centrul Timisoarei au adus in proprietatea bastanilor proprietati de zeci de milioane de euro.

Clanurile Carpaci, Covaci si Stancu au inhatat strazi intregi: Bulevardul Loga, Bulevardul Michelangelo, strada Trandafirilor, strada Mihai Viteazul.

Cand interesele imobiliare ale bastanilor celor trei clanuri, Visinel, Ionelas, Grefier si Dulcea, s-au intersectat au rezultat confruntari cu sabii si cutite.

Visinel, bastanul palatelor

Un rom matasar a acceptat sa ne prezinte cele mai cunoscute proprietati ale bastanilor. "Cel mai tare e Pardelian Carpaci zis Visinel. Are doua palate numai langa Consulatul Germaniei care e in Palatul Flavia. Toti romii stiu ca Palatul Flavia este al lui si ca ambasada ii plateste chirie", declara sursa noastra.

"Visinel este cunoscut in Palatul Justitiei. Zilnic il vad pe coridoare la procesele cu retrocedari. Plateste avocati care revendica imobile in numele unor mostenitori. Nimeni nu-i vede pe mostenitori in instante dar procesele se judeca asa", declara un avocat timisorean. Frica de bastani face imposibila gasirea unei surse care sa accepte sa-i fie publicat numele in ziar.

Batalii pe Loga intre bastani

Clanurile au intrat in razboi cand au incercat sa preia aceeasi casa. Una din cele mai cunoscute vile este cea de pe Bulevardul Loga 47. "A fost varsare de sange acolo. Au intrat la concurenta familiile Grefier Covaci, zis Ionelas si Gradu Carpaci. S-au taiat cu sabiile. Au venit mascatii si a fost judecata tiganeasca", spune sursa noastra. Acesta nu este singurul caz in care clanurile s-au incaierat. Un alt razboi s-a consumat intre clanurile Covaci si Stancu pentru o vila de pe Bulevardul Loga 12.

"In vila au intrat prima data Biza si Trifu Stancu, care au cumparat un apartament cu 110.000 de marci germane de la fostul sef de la Crima Organizata, colonelul Balota", relateaza o sursa din Politie.

Clanul Covaci impartea jumatate de vila cu familia deputatului PRM Mircea Purceld. Acesta a reusit sa scape de Grefier Covaci, oferind la schimb mare parte din vila de pe Loga intr-o tranzactie de 1,2 milioane de marci germane consumata in anul 2000. Ajunse in aceeasi casa, clanurile s-au incaierat.

Vladimir "Dulcea", stapanul de pe Trandafirilor

Strada Trandafirilor este sub controlul clanului Stancu. "Tatal lor este Vladimir "Dulcea". Casele pe care au pus ochii le-au luat. Numai pe unul, fost aviator, nu l-au scos din casa. Are pusca si a iesit la ei cu ea", povesteste sursa noastra.

Familii inrudite cu acest clan au reusit sa obtina controlul Bulevardului Michelangelo. La numarul 1 si 2 in fiecare vara pot fi admirate cele mai scumpe masini, de la Ferrari pana la Porsche.

Proceduri: doua cai legale pentru a lua vilele

Juridic, bastanii au actionat pe doua cai pentru a intra in posesia vilelor. Prima este achizitionarea de la persoane care au cumparat de la stat in baza Legii 112. Pentru ca exista interdictie de vanzare timp de zece ani s-au incheiat pana in 2006 numai promisiuni de vanzare.

A doua cale este identificarea mostenitorilor vilelor si deschiderea unor procese de revendicare in numele lor. In ambele situatii, actiunile nu erau posibile fara informatii despre imobile, chiriasii si proprietarii de dinainte de nationalizare, informatii care se aflau la Primaria Timisoara.