Lista neagra a mafiei imobiliare tiganesti:
primarul, fostul prefect si avocatii


TITLU ARTICOL:
Lista neagra a mafiei imobiliare tiganesti: primarul, fostul prefect si avocatii

DATA APARITIEI:
28 Septembrie 2009

AUTOR: Cristian Poelinca

SURSA:  Adevarul 

Clanurile tiganesti care au pus stapanire pe capitala Banatului nu se sfiesc sa ameninte cu moartea avocati sau chiar pe primarul Timisoarei si pe fostul prefect al judetului.

Clanurile au cucerit capitala Banatului
Clanurile tiganesti care au pus mana pe imobilele istorice din inima Timisoarei impart amenintari cu moartea autoritatilor locale si baga in spital pe oricine se opune campaniei lor de acaparare a capitalei Banatului, fara frica de politie. Avocata Carmen Obarsanu a fost agresata, saptamana trecuta, in plina strada de sase membri ai clanului Carpaci, la doi pasi de Catedrala Mitropolitana.

Batuta in centrul orasului
Ea a fost in vizita la un client de 70 de ani, care locuieste pe splaiul Tudor Vladimirescu, pe al carui imobil au pus ochii Gradu si Ileana Carpaci. "Au tabarat pe mine, m-au lovit cu pumnii si cu picioarele si m-au amenintat cu moartea. M-au lasat in mijlocul drumului, intr-o balta de sange", a spus avocatul Obarsanu, care a fost judecator timp de sase ani la Judecatoria Timisoara.

"Mi-au spus ca imi iau gatul"
Ea este de mai multa vreme pe lista neagra a clanului Carpaci, dupa ce anul trecut a incercat sa-i impiedice pe acestia sa bata o alta avocata pe holurile Tribunalului Timis. "Atunci mi-au promis ca imi iau gatul. Pe avocata au batut-o, dar ea nu a depus plangere, pentru ca are un sot bolnav de cancer si nu dorea sa-l streseze cu problemele ei", a mai povestit Obarsanu.
Clanul Carpaci terorizeaza orasul, sub protectia procurorilor si sustinut de nume grele din sistemul judiciar.

Fostul prefect, amenintat cu sabia
La doi pasi de locul unde a luat bataie avocatul Carmen Obarsanu, fostul prefect de Timis, Ovidiu Draganescu, a fost amenintat cu moartea tot de clanul Carpaci, in vara anului 2008. El s-a dus intr-o seara singur, pe strada Brasov, la imobilul numarul 13, si a spus ca vrea sa cumpere casa de la un batran vizat de clanul Carpaci. Acolo romii au pus un banner unde scria "Aici locuieste familie de tigani", ca sa-i sperie pe posibilii cumparatori.

"Au fost scapati intr-un mod ordinar"
Romii au navalit peste Draganescu, fara sa stie ca sar peste prefect, si l-au amenintat ca il taie cu sabia. Draganescu i-a filmat pe romi cu telefonul mobil si a pus proba la dispozitia procurorilor, insa fara succes. Procurorii i-au gasit nevinovati pe Momy Caldaras si pe mama sa, Elena. "Au primit neinceperea urmaririi penale in modul cel mai ordinar. In ziua in care am fost schimbat din functia de prefect. M-au avertizat unii ca o sa ia romii NUP, pentru ca au legaturi in Palatul Dicasterial. Clanurile au legaturi peste tot. Sunt implicati politisti, procurori, judecatori", a declarat, pentru "Adevarul", fostul prefect de Timis.

"Avem bani de kilar strain"
Dupa o luna, fostul prefect a primit o amenintare cu moartea, direct la sediul prefecturii. "Domnule prefect Draganescu, opriti teroarea rasista contra noastra. Va lichidam familia. Avem bani pentru kilar strain. Noi nu glumim", este textul scrisorii. Scrisoarea de amenintare este semnata "clanul rromilor bogati".
Politistii nu au rezolvat cazul nici dupa un an. "Facem cercetari si acum in acest caz", a spus Andrei Emil, purtatorul de cuvant al Politiei Timis.

Scrisoare de amenintare pentru primar
Primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, a primit o scrisoare similara, tot anul trecut, insa nici in acest caz Politia nu a gasit agresorii. "Au fost si alte amenintari. Dar nu s-au concretizat. Eu astept ca Politia sa-si faca datoria", a spus primarul Gheorghe Ciuhandu.
Numele lui Ionelas Carpaci, alt sef de clan din Timisoara, este implicat in dosare penale de milioane de euro, unde procurorii timisoreni cerceteaza vanzarea unor terenuri ale primariei cu acte false. Anchetele in dosare au fost blocate insa de procurorii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara si DNA Timisoara.

Cu pistolul in fata judecatorilor Nicolae Mihai, liderul altui clan de romi, a ajuns, in mai 2008, sa fluture pistolul intr-o sala de judecata din Tribunalul Timis. El a incercat sa le explice judecatorilor ca nu a scos arma ca sa-i ameninte pe ei, ci pentru a se apara de clanul rival, al lui Ionelas Carpaci, care l-a atacat pe holul instantelor. Clanurile Mihai si Ionelas se judeca pentru un teren de patru milioane de euro, aflat la marginea Timisoarei. Mihai isi amana acum procesul in care este acuzat ca a folosit pistolul cu un martor chemat in apararea sa care nu poate fi gasit de mai bine de sase luni.