Mafia tiganeasca la Timisoara

TITLU ARTICOL:
Mafia tiganeasca la Timisoara

DATA APARITIEI:
1994

AUTOR:
Petru Iliesu

SURSA:  Timisoara 
Se cuvine sa nu ne fie teama a ne pronunta asupra acestei mafii, asa cum se pronunta lumea, in orice alt context, bunaoara, asupra celei italiene, arabe, rusesti, chinezesti ori chiar…romanesti.

Avalansa de evenimente legate de acest subiect ar trebui sa ne dea senzatia ca incetul cu incetul, prin tacerea noastra, sa devenim complici la o situatie cu o iesire mai mult decat imprevizibila. Fiindca, intr-o sociatate in care coruptia si obraznicia si-au dat mana fatis, cineva o sa trebuiasca, totusi, sa treaca dincolo de timiditatile generate de un gratuit (in ziarul nostru) discurs despre democratie ori "drepturile omului", si sa ne protejam impotriva mafiei tiganesti, care devine tot mai aroganta, mai agresiva, mai acaparatoare. Este cu totul neadecvat a vorbi despre democratie in circumstantele in care presiunea sociala creata de mafia tiganeasca se amplifica de la o zi la alta, ignorand orice ordine si eludand flagrant legile; este impropriu a ne ascunde dupa notiuni respectabile ca "drepturile omului", atunci cand solicitam o atitudine ferma fata de Mafia Tiganeasca (de teama ca "opinia internationala" sa nu ne fie defavorabila), fara sa explicam public si cu responsabilitatea unei afirmatii corecte, ca noi tocmai la drepturile omului facem apel, adica si la dreptul nostru elementar de a trai decent si ocrotiti de infectia, promiscuitatea si teroarea dezlantuite in ultimii ani de aceasta pegra neagra lasata a se "manifesta liber".

Fiindca in cazul nostru, e absurd sa admiti ca drepturile legitime ale majoritatii sa fie violate si terfelite de agresiunea unei minoritati, doar pe considerentul ca se respecta drepturile minoritatilor.

Cat despre opinia internationala, este cu totul defavorabil pentru noi faptul ca Franta, Germania si Austria scapa de sub control scurgerea peste frontiera a unor fabuloase cantitati de valuta, bani care aici alimenteaza piata neagra si bani cu care se cumpara imense proprietati, imobile - fie si cele aflate in patrimoniu - bani care dau consistenta acestei mafii. Speculand buna credinta a Occidentului, foarte multi dintre tiganii cei mai bogati si-au "rezolvat" domicilii in Franta si Germania si folosesc libertatea de miscare inlesnita de aceste pasapoarte (sau, deseori infiltrandu-se clandestin) pentru a trafica nestingheriti orice ne-am putea si nu, imagina.

Aproape ca ramai uluit citind intr-o carte publicata pentru intaia oara in 1945 (Rene Guenon - Domnia cantitatii si semnelor vremurilor), la pagina 150, constatarea unor "tentative facute recet de a-I fixa pe tigani in anumite regiuni ale Europei de rasarit". Se leaga, oare, aceste tentative (intrerupte de totalitarismul comunist) de incurajarea si recunoasterea unui rege si a unui imparat al tiganilor de pretutindeni (adica… romilor) tocmai in … Romania? Ar tolera tarile din Vest, care ne acuza pe noi de xenofobism, o situatie similara?

Caci, daca ne-am obisnuit sa descoperim si sa inghitim, implantate ridicol in arhitectonica orasului, masive monumente ale prostului gust - fara sa intrebam public cine si cum a aprobat autorizatiile de constructie a "casilor" tiganesti in chiar miezul orasului? Cine opereaza permutari la "Cartea funciara"? Prin ce labirint notarial se autentifica proprietati? Care semnaturi pecetluiesc tranzactiile de imobile si terenuri centrale? Daca ne-am obisnuit sa ne intrebam, cu jumatate de voce, daca nu cumva evaziunea fiscala este doar o notiune abstracta in cazul acestor sume banesti oculte, imposibil de motivat epuizand orice judecata logica; daca am luat pana acum in amara zeflemea felul in care Romania este facuta de rusine, discreditata si batjocurita, de bandele organizare de tigani, ce fura, cersesc si otravesc Vestul Europei revendicandu-se drept romani; daca nea-m obisnuit sa fim imbranciti, sfidati, umiliti si ne resemnam in orice disputa in care tiganii cumpara aproape totul, ranjindu-ne dispretuito si cinic in fata; daca suntem dispusi sa renuntam la demnitate vanzandu-ne tiganilor munca, serviciile si uneori chiar sufletul - sa nu uitam ca banul lor, aproape intotdeauna murdar, e un ban blastemat si vei plati pentru complicitate!

Sa nu uitam ca acesti bani cu care tiganii ne cumpara sunt rodul (in trecutul apropiat), al afacerilor cu pasapoarte ceausiste, ale vanzatorilor de copii, al traficului de aur, cersetoriei mafiote, contrabandei, prostitutiei, "calauzitului" peste frontiera, vanzarii de droguri, vanzarilor de organe, mercur, sange uman… Sa nu uitam ca pretul incapacitatii noastre de a lua in serios aceasta situatie ne taraste spre o mizerabila mahala a Europei, unde, maine - poimaine, va fi cineva, la fel de cumparat ca noi, care sa "descopere" ca Romania este… tara romilor, iar noi, romani, maghiari si ceilalti, am migrat peste ei stricandu-le obiceiurile si contaminandu-I cosmopolit.

Sa nu uitam ca in aceasta clipa de gand aproape nefast, eu nu vorbesc despre tiganii nevoiasi care traiesc in disperare si mizerie la periferia unei societati sarace si incapabile de a face prea mult pentru ei; cei care au lucrat la "colectiv" si au ramas acum ai nimanui, fara sa mosteneasca pamant sau casa, fara locuri de munca, fiind adesea necalificati si neajutorati.

Pentru acestia avem toata compatimirea, caci pentru ei putem face atat de putin…

Eu nu vorbesc, acum, despre tiganii mijlocasi care se zbat, si ei, asemenea majoritatii dintre noi, muncind pentru zilnica bucata de paine. Ori, cu atat mai putin, despre cei care sunt nobili prin faptele lor si ne aduc renume si onoare. Dar eu vorbesc despre adevarata plaga tiganeasca, cei care se sufoca nemaiincapandu-si in piele de bine, nesimtiti si nesimtitori la drama co-etnicilor care mananca din gunoaie.

Sa nu uitam ca la viitorul acestui oras, suntem si noi partasi, ca maine regretele vor fi tradive, iar fudulul tigan de astazi, acaparand si corupand, va fi - si incepe sa fie - plasmuirea propriei noastre pasivitati, derizorii "tolerante"; proiectie fata de care o dictatura indirecta a mafiei nu va ramane doar terifianta anticipatie…

Chiar daca pacatul trufiei…va fi, cu siguranta, penalizata in ceruri.